Боља контрола државне помоћи и усклађивање са правилима ЕУ – фактор привредног и друштвеног раста

Уводна конференција пројекта „Подршка Комисији за контролу државне помоћи“, који финансира Европска унија са скоро милион евра из претприступних фондова (ИПА 2014), одржана је у петак, 17. маја у Београду.

Конференцијом је обележен почетак двогодишњег пројекта који треба да пружи даљу подршку Влади Републике Србије, а посебно већ постојећим институцијама за контролу и доделу државне помоћи, у усклађивању правила и процедура у тој области са правним тековинама Европске уније. Пројектом управља Министарство финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније, а главни примаоци су Одељење за контролу државне помоћи тог Министарства и Комисија за контролу државне помоћи. Једна од кључних порука пројекта је „Прво помисли на државну помоћ” (Тhink State Aid First) чија је суштина да би правила контроле државне помоћи требало да буду укључена у најранију фазу планирања у оквиру институција.

„Овај пројекат ће значајно допринети напретку Србије у процесу приступања Европској унији. Када је реч о преговорима, усклађивање регулативе са новим правилима о државној помоћи у ЕУ прво је од шест отворених мерила за Поглавље 8. Министарство финансија је у плану рада за 2019. годину уврстило израду новог Закона о контроли државне помоћи и одговарајућих подзаконских аката, што би требало да нас приближи унапређењу административних капацитета, а пре свега јачању јавне потрошње, као и да утиче на привредни и друштвени раст“, рекла је у уводном обраћању државни секретар Министарства финансија Јелена Танасковић.

Шеф операција II Делегације Европске уније у Републици Србији Штефен Худолин истакао је да пројекат представља интегрални део оквира за преговоре. „Европска унија на различите начине помаже Србији, и ово је један од пројеката које ЕУ финансира а који дају значајну подршку у припреми спрске администрације на путу преговора за чланство у Европској унији. Ми стога видимо овај пројекат као подршку посебно у испуњавању почетних мерила, али у исто време и у општијем контексту јачања система државне помоћи са циљем да се оптимизује коришћење буџетских средстава како би била ефикасан инструмент за подстицање инвестиција, економског раста и отварања радних места”, рекао је Худолин, додајући да се тако остварује основни принцип да државна помоћ треба да буде додељивана по најнижој могућој цени за грађане.

Председник Комисије за контролу државне помоћи Владимир Антонијевић рекао је да је пуну посвећеност испуњавању почетних мерила за поглавље 8 Влада Републике Србије потврдила и активношћу на изради новог закона о контроли државне помоћи и подзаконских аката који ће водити ка пуној усаглашености са ЕУ правилима.

Вођа пројектног тима Радмила Михић рекла је да усклађивање правила државне помоћи са правилима Европске уније није циљ сам по себи, већ да су суштина користи које Србија добија уколико усклади своја правила са правилима ЕУ. „Говоримо о мање тзв. пријатељске економије, бољим условима пословања и већем животном стандарду грађана,“ рекла је Радмила Михић.

Искуства Литваније поделила је заменица председника литванског Савета за заштиту конкуренције Јурате Шовиене. “Подршка Комисији за контролу државне помоћи је јединствена прилика за Савет за заштиту конкуренције Литваније да пренесе своја најбоља профсионална искуства колегама у иностранству. Уверени смо да ћемо, у сарадњи са иностраним партнерима и корисником, направити позитивне промене у области државне помоћи у Србији”, рекла је Шовиене.

Пројекат је започео у фебруару 2019. године и трајаће до фебруара 2021. У оквиру пројекта ће, између осталог, стручњаци за питања државне помоћи из Србије размењивати искуства са најрелевантнијим експертима из ЕУ. Први пут ће бити организована обука за све 174 јединице локалне самоуправе у области државне помоћи и биће израђен нови инвентар шема државне помоћи, као и приручници за примену правила државне помоћи. У више градова Србије биће организовано 12 тренинга о правилима и процедурама контроле државне помоћи.

Пројекат спроводи конзорцијум који предводи Аlternative Consulting у сарадњи са DMI France и Саветом за заштиту конкуренције Републике Литваније.

(пројектне фотографије)

Канцеларија пројекта: Кнеза Милоша 17/III, 11000 Београд • тел: +381 11 32-38-506 • имејл: office@state-aid.rs