Друга регионална конференција: размена искустава о државној помоћи током пандемије

Представници тела за контролу државне помоћи из региона Западног Балкана, Европске комисије и европски стручњаци разменили су искуства о државној помоћи током актуелне пандемије Ковид-19 на Другој регионалној конференцији о државној помоћи одржаној у среду, 24. новембра 2021.

Конференцију је организовао пројекат Подршка Комисији за контролу државне помоћи који у Републици Србији са скоро милион евра финансира Европска унија из ИПА фондова, а њиме управља Министарство финансија – Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније. То је други регионални скуп о државној помоћи након прве конференције коју је пројекат организовао у септембру 2019.

Отварајући скуп, председник Комисије за контролу државне помоћи Владимир Антонијевић истакао је да је између две регионалне конференције у Србији донет нови Закон о контроли државне помоћи, изабрана је нова Комисија и пренете су ЕУ регулативе у домаће законодавство. “Помно смо пратили праксу Европске комисије када је у питању Ковид-19. Радили смо интензивно на изради подзаконских прописа који се односе на период пандемије, приступили смо хармонизацији привремених правила ЕУ и међу првим смо државама ван ЕУ које су их донеле”.

Антонијевић је казао да је након тога почела транспозиција европске регулативе у национални правни оквир и да је донето више од 20 подзаконских аката хармонизованих са правним тековинама Уније, а да је у плану прелазак на електронску пријаву државне помоћи. Он је захвалио Европској унији на подршци пруженој кроз пројекат.

Шеф другог сектора операција Делегације Европске уније у Републици Србији Мартин Клауке рекао је да државна помоћ, као део Преговарачког поглавља 8 (политика конкуренције), представља једну од најтежих области за усаглашавање са правним тековинама ЕУ и, што је много важније, за ефикасно спровођење. Клауке је позвао све власти широм региона да искористе предности овог регионалног форума јер се “већ показало да је размена искустава и знања међу инститтуцијама у региону веома делотворна и значајна за све”. “Стога се ми надамо да ће ова регионална конференција постати традиција”, додао је он.

Вођа пројекта Радмила Михић истакла је да јавни сектор, због изазова са којим се свет суочава, Ковид-19 пандемије, има посебну тежину у одабиру политика и стратешких циљева. “Финансијска нестабилност, борба за здраву животну средину, здравствена заштита су само примери области у којима јавна власт мора деловати. То деловање мора бити оправдано, ефективно и у интересу грађана. И због тога постоје правила о државној помоћи. Добре државне помоћи су инструмент да се обезбеди економска сигурност грађана и развој друштва у целини“, рекла је Михић.

Из Брисела, у делу скупа одржаном онлајн, учествовао је и представник Генералног директората Европске ломисије за политику конкуренције Алберто ди Мајо који је изнео преглед најновијег развоја државне помоћи у Европској унији у време пандемије. Он је подсетио да Европски план за опоравак укључује и механизам за финансирање у вредности од 672,5 милијарде евра у виду грантова и зајмова, што је огромна прилика да се унапреде дигитална и зелена транзиција.

Професор Кингс колеџа и Колеџа Европе Андреа Бјонди говорио је о фискалним мерама и државној помоћи, док је представница Савета за заштиту конкуренције Републике Литваније Јустина Паулаускаите поделила искуство доделе државне помоћи у тој земљи у време пандемије. “Пандемија Ковид-19 показала је да је кризе тешко предвидети, па је важно ојачати капацитете јавне управе у области државне помоц́и како би се омогуц́ио процес расподеле подршке бизнису брзо, транспарентно и тачно”, рекла је Паулаускаите.

Представници тела за контролу државне помоћи Западног Балкана ((из Сарајева, Подгорице, Тиране, Скопља, Београда и Приштине) разменили су искуства током округлог стола “Изазови за институције државне помоћи западнобалканске шесторке”. У раду округлог стола учествовао је и Емир Ђикић, директор Секретаријата ЦЕФТА (Централноевропског споразума о слободној трговини) који је рекао да конкуренција и државна помоћ имају важно место у иницијативи за стварање јединственог регионалног тржишта, покренутој 2020. године.

То је друга регионална конференција о државној помоћи, након што је, такође у организацији пројекта Подршка Комисији за контролу државне помоћи, 26. и 27. септембра 2019. године у Београду одржана прва. Истовремено је и завршна конференција тог ЕУ пројекта који је почео у фебруару 2019. године и за 34 месеца спровођења допринео успостављању новог правног оквира државне помоћи у Србији, организовао обуке о ЕУ правилима државне помочи које је прошло више од 1.100 запослених у јавном сектору као и тренинге на радном месту у 146 јединица локалне самоуправе. Како је представила Радмила Михић, одржано је 14 радионица намењених ширењу основних знања и размени искустава земаља чланица ЕУ о државној помоћи. Израђен је Регистар државне помоћи, као база података доступна надлежним институцијама, чланови Комисије за контролу државне помоћи и њена стручна служба обучени су за коришћење Инструмента за економске и финансијске анализе и Калкулатора државне помоћи а припремљена су и два приручника о правилима државне помоћи.

       

                                    

       

Канцеларија пројекта: Кнеза Милоша 17/III, 11000 Београд • тел: +381 11 32-38-506 • имејл: office@state-aid.rs