Друга Регионална конференција Државна помоћ и економије Западног Балкана

 

Друга Регионална конференција “Државна помоћ и економије Западног Балкана” биће одржана у среду, 24. новембра 2021. године, у организацији ЕУ пројекта Подршка Комисији за контролу државне помоћи.

Конференција ће окупити представнике Европске комисије, Комисије за контролу државне помоћи, Делегације Европске уније у Републици Србији и европске стручњаке за област државне помочи. Уводна излагања одржаће председник Комисије за контролу државне помоћи Владимир Антонијевић, шеф Операција ИИ у Делегацији ЕУ у Србији Мартин Клауцке и вођа пројекта Радмила Михић. Представник Европске комисије – Генералног директората за конкуренцију Алберто ди Мајо презентоваће најновији преглед стања када се ради о ЕУ правилима државне помоћи. Професор лондонског Кингс колеџа и Колеџа Европе Андреа Бјонди говориће о фискалним мерама и државној помоћи, док ће искуство Литваније у додели државне помоћи током пандемије Ковид-19 изнети Јустина Паулаускаите из Националног савета за заштиту конкуренцијe Републике Литваније

У другом делу конференције биће одржан округли сто “Изазови за институције које се баве државном помоћи на Западном Балкану” који ће окупити представнике тела за контролу државне помоћи из региона. Дискусији ће се прикључити и представник ЦЕФТА.

Конференција ће бити одржана онлајн, путем Zооm платформе и може се пратити на следећем линку: https://us06web.zoom.us/j/83020764942

То је друга Регионална конференција о државној помоћи коју организује пројекат Подршка Комисији за контролу државне помоћи у сарадњи са Комисијом за контролу државне помоћи. Прва је одржана 26. и 27. септембра 2019. године у Београду и окупила је 100 учесника из региона и земаља чланица ЕУ, као први такав скуп о државној помоћи на Западном Балкану.

На конференцији ће бити представљени и резултати пројекта Подршка Комисији за контролу државне помоћи, који је ЕУ финансирала са 999.000 евра а којим управља Министарство финансија – Сектор за финансирање и уговарање програма из средстава Европске уније. Од фебруара 2019. када је започео, током 34 месеци имплементације пројекат је допринео успостављању новог правног оквира државне помоћи у Србији, организовао је обуке о ЕУ правилима државне помоћи које је прошло више од 1.100 запослених у јавном сектору у Србији као и тренинге на радном месту у 146 јединица локалне самоуправе. Одржано је 14 радионица намењених ширењу основних знања и размени искустава земаља чланица ЕУ о државној помоћи. Израђен је Регистар државне помоћи, као база података доступна надлежним институцијама, чланови Комисије за контролу државне помоћи и њена стручна служба обучени су за коришћење Инструмента за економске и финансијске анализе и Калкулатора државне помоћи и припремљена су два приручника – Приручник о основама државне помоћи у ЕУ и Приручник о новим правилима државне помоћи у Србији.

Пројекат се завршава 12. децембра 2021.

Канцеларија пројекта: Кнеза Милоша 17/III, 11000 Београд • тел: +381 11 32-38-506 • имејл: office@state-aid.rs