Представници осам општина на радионици За државну помоћ која развија Србију

 

Представници Комисије за контролу државне помоћи и експерти пројекта Подршка Комисији за контролу државне помоћи одржали су радионицу за запослене у општинама Златиборског, Мачванског и Ваљевског округа којима су представљени законски оквир и најчешћи примери доделе државне помоћи у пракси на локалном нивоу.

Радионица “За државну помоћ која развија Србију” одржана је на Златибору у уторак, 27. октобра 2020. године, а присуствовали су јој представници управа града Ужица и општина Ариље, Чајетина, Косјерић, Мионица, Љубовија, Кнић и Пожега.

Заменица председника Комисије за контролу државне помоћи Љиљана Благојевић представила је учесницима нови Закон о контроли државне помоћи, који је ступио на снагу у јануару 2020. године. Она је учесницима говорила и о раду Комисије, као оперативног независног тела владе које има надлежност да одлучује о дозвољености државне помоћи. 

Правила која се најчешће примењују у додели државне помоћи за мала и средња предузећа представила је вођа пројекта Подршка Комисији за контролу државне помоћи Радмила Михић. Кључни правни експерт пројекта Шефика Куртагић говорила је о државној помоћи за локалну инфраструктуру. Она је учесницима представила и пример како написати шему државне помоћи. Процедуре и поступке у процесу доделе државне помоћи у Србији представила је виши експерт Светлана Шћепановић Маркочевић, која је са учесницима разматрала и област државне помоћи за културу и медије.

Радионицу је организовао пројекат Подршка Комисији за контролу државне помоћи, као девети скуп (локална конференција или радионица) под кровним називом „За државну помоћ која развија Србију“, што је једна од кључних порука пројекта. На неким од тих скупова су учествовали и експерти из европских земаља, који су пренели искуства добре праксе у области преговарачког поглавља 8 (Политика конкуренције), чији је државна помоћ важан део.

Пројекат Подршка Комисији за контролу државне помоћи финансира Европска унија, а њиме управља Министарство финансија – Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније.

                      

Канцеларија пројекта: Кнеза Милоша 17/III, 11000 Београд • тел: +381 11 32-38-506 • имејл: office@state-aid.rs