Радионица за чланове Преговарачке групе за конкуренцију

 

У Београду је у среду, 11. децембра 2019. године одржана радионица пројекта “Подршка Комисији за контролу државне помоћи” којој су присуствовали чланови Преговарачке групе за конкуренцију (Поглавље 8 – Политика конкуренције) у преговорима о приступању Србије Европској унији.

Радионицу је отворио председавајући Преговарачке групе Владимир Антонијевић који је представио тренутно стање када се ради о преговачком поглављу 8, односно статус прелазних мерила за то поглавље. За отварање Поглавља 8 постављено је шест прелазних мерила, а Србија је до сада испунила три.

Пројектни експерти из Литваније и Хрватске представили су искуства те две земље чланице Европске уније у областима преговарачког поглавља 8. Експерткиња Агне Ричард говорила је о искуствима Литваније у процесу преговора са ЕУ, док је Олгица Спевец пренела са којим се изазовима Хрватска суочавала током преговора у Поглављу 8, као и препоруке.

О примени правила о државној помоћи након приступања Европској унији, на примеру Литваније, говорила је експерткиња Јустина Палаускаите. Посебан део радионице био је посвећен значају подизања свести о контроли државне помоћи, о чему је са члановима Преговарачке групе разговарала експерткиња Олгица Спевец.

Радионицу је организовао пројекат “Подршка Комисији за контролу државне помоћи”, као шесту од почетка имплементације у фебруару 2019. Радионице су намењене различитим групама заинтересоване јавности и укључују експерте из земаља чланица Европске уније како би се пренела искуства најбоље праксе.

Канцеларија пројекта: Кнеза Милоша 17/III, 11000 Београд • тел: +381 11 32-38-506 • имејл: office@state-aid.rs