Настављене обуке о правилима државне помоћи за јединице локалне самоуправет

Два тима експерата пројекта „Подршка Комисији за контролу државне помоћи“  одржала су од 21. до 30. октобра 2019. године базичну обуку о правилима државне помоћи у 22 града и општине централне и западне Србије. Обуке, које је организовао пројекат, одржане су у Богатићу, Шиду, Шапцу, Владимирцима, Коцељеви, Осечини, Чајетини, Ужицу, Крупњу, Љубовији, Бајиној Башти, Косјерићу, Лозници, Малом Зворнику, Ваљеву, Мионици, Пожеги, Чачку, Горњем Милановцу, Љигу, Лајковцу и Убу.

Обуке су држали експерти Светлана Шћепановић Маркочевић и Ранко Лучић, као и Александар Ристић и Алма Муминовић. Они су запосленима у јавним управама општина представили активности пројекта, а потом им детаљно говорили о модернизованим правилима државне помоћи која су на снази у Европској унији од 2012. године. 

Одржавање обука о правилима државне помоћи у јединицама локалне самоуправе једна је од најважнијих активности пројекта „Подршка Комисији за контролу државне помоћи“. Предвиђено је да обуке по типу „обука на радном месту“ буду организоване у свим јединицама локалне самоуправе у Србији, односно у 174 општина и градова. Од јуна, када је циклус обука започео, пројектни експерти посетили су и одржали обуке у више од 60 јединица локалне самоуправе.

У другој години спровођења пројекта (током 2020. године), осим ове активности, планирана је и размена искустава између стручњака за питања државне помоћи из Србије и најрелевантнијих експерата из Европске уније.

Канцеларија пројекта: Кнеза Милоша 17/III, 11000 Београд • тел: +381 11 32-38-506 • имејл: office@state-aid.rs